Sunday, 28 December 2014

Melancong Ke Desaru : Teratak Penawar

Salam.. kali nie saya nak bercerita tentang salah satu lagi tarikan pelancong yang mungkin sesuai dikunjungi oleh mereka yang gemarkan suasana desa, kehijauan dan kedamaian. Namanya adalah Teratak Penawar. Actually Teratak Penawar nie terletak di kawasan yang sama dengan Bujang Firefly. Cumanya, Teratak Penawar nie berada di laluan jalan masuk ke Bujang Firefly. Senang kata, kalau kita pegi Bujang Firefly nie, kita akan jumpa Teratak Penawar ni dulu.. so, kiranya mmg dekat sangat dengan jalan masuk ke Bujang Firefly. 

Sebenarnya, kat sini, ada beberapa tarikan yang kita mungkin boleh terokai. Antaranya adalah;

1. Projek tanaman Rock Melon menggunakan sistem automatik
2. Tempat penginapan ala ala homestay
3. Bilik meeting
4. Bilik seminar
5. Aktiviti riadah 

Semasa kami datang, kebetulan masa tu tengah musim menuai.. so dapat la kami melihat bagaimana buah rock mellon nie dituai.. Setiap pokok hanya dibenarkan untuk menghasilkan antara 4 hingga 8 biji buah sahaja dalam satu satu musim. Sebabnya adalah bagi menjaga kualiti buah yang dihasilkan nanti. Actually, setiap pokok boleh berbuah lebih dari 8 biji dalam satu satu musim. Tapi bila dah terlalu banyak buah yang dihasilkan, jumlah reject yang dihasilkan juga biasanya tinggi. So, bagi mengelakan membuang masa dengan melayan buah 3rd grade ni, biasanya diaorang akan control pengeluaran. 

Sebiji rock melon beratnya antara 750 gram hingga 1 kg. Bagi diaorang, tengok saiz buah je, diaorang dah tahu berapa berat buah tersebut. Selain tu, untuk mengetahui jumlah berat sebiji rock mellon tu dengan hanya menggunakan visual dertimination, mereka juga mengira jumlah hari sejak 1st day pokok itu berbuah.. (lupa nak tanya berapa lama, baru buah tu boleh dipetik.. hehe.. )


Taman Fertigasi
Harga pasaran sebiji buah rock melon nie adalah antara RM7.5 hingga RM12 mengikut berat dan gradenya. 


Ada Gazebo untuk rehat rehat
Bagi penggemar rock melon, kat sebelah pintu masuk kawasan ini, ada terdapat tempat jualan buah buahan ini.. harganya mmg lagi murah compare dengan kat luar. Tapi second grade la.. iye la kan, bagi saya, sama je.. tapi bagi diaorang, ada 1st 2nd dan 3rd grade. Kitaorang sempat jugak beli beberapa biji.. rasanya sama sedap macam beli kat pasaraya Jusco.. hehe 

Berikut adalah beberapa photo yang sempat saya snap semasa jalan jalan area sini
Pemandangan dari pintu masuk

Selain itu, kalau nak stay sini pun boleh. Makan, tempat tido semua mmg best best.. 

Untuk tempahan, harga dan lain lain informasi lanjut, sila hubungi +60127437779 atau email ke inquiry.accurate.travel@gmail.com

Next entry, saya akan bawa anda semua bermandi manda di pantai desaru dan beberapa pantai yang lain.. 




Tuesday, 16 December 2014

Melancong Ke Desaru : Kota Tinggi Fire Fly (bhgn 2)

Salam... (ada orang kata kena sebut As Salam, Assalamualaikum.. dan macam macam la.. niatnya sama.. )

Ok kita sambung balik pengalaman percutian saya dan family ke Desaru Kota Tinggi.. hari tu baru cerita masa kat tengah jambatan yang.. so kita stop masa kat halfway la kiranya.. halfway dari segi perjalanan dan halfway jugak dari saya bercerita.. sapa yang lom baca entry saya yang lepas, leh visit accurate travel web

Signboard En Bujang
Perjalaanan ke Desaru dari Pasir Gudang melalui Senai - Desaru Highway atau Highway Exit 222 mengambil masa kira kira 45 minit je.. tu kalan dalam normal condition la.. bawak dalam 90 - 100kmj.. (bawak family mana boleh laju kan... safety first)

Destinasi Pertama - Makan Kat Bujang Fire Fly Restoran..
Bila kita exit kat Desaru Tol, jalan tak sampai 5 minit, kita akan jumpa satu simpang 4. Kalau terus akan ke Lok Heng dan macam macam lagi felda.. actually jalan nie ada banyak connection ke beberapa tempat jugak.. kalau belok ke kanan akan ke Desaru, Bandar Penawar dll dan kalau kita turn ke kiri, kita akan menuju ke Kota Tinggi dan ofcourse la.. kita akan jumpa banyak gugusan felda.. Air Tawar 1, 2,3,4,5.. Pasak dll..
Makan atas sampan / bot

So, sebab kita nak makan dulu, kita belok kiri dan meneruskan perjalanan dalam 5 minit macam tu.. dan kita akan jumpa signboard Bujang Fire Fly.. Sebelum simpang tu kita akan nampak satu restoren Chamek Kopitiam.. (owner Brand Chamek nie member jugak.. nama penuh dia tak ingat apa tah.. tapi nama glamor dia MR Chodot.. ha.. glamor nama ko Chodot ...)

So, just go straight.. kita akan lalu bawak kolong highway 222 dan kanan kiri ladang kelapa sawit.. dalam 2.5km macam tu kita akan jumpa restoren Encik Bujang nie.. nama dia je Bujang.. tapi dia dah kahwin dah... anak 12.. hehe.. tak ada la.. tak tau pun anak dia berapa.. hehe

Ketam Masak Sambal.. perghhhh
Kat sini mmg best la, sebab restorennya terapung atas air Sungai Kota Tinggi.. tapi stable la.. walaupun bawahnya cuma tong tong chemical warna biru tu.. mungkin sebab areanya besar.. so tak la beralun sangan bila kita ada kat atas tu.. so yang berfikiran kita akan susah nak makan kalau kita duk atas nie... emmm salah tu beb...

Ni kalau order yang set...
Kat sini, kalau ada sesapa yang teringin makan makanan laut dengan harga yang murah ('murah' kalau compare makanan yang sama dengan beberapa tempat macam Restoren Terapung Kg Pendas, Gelang Patah, dan Restoren Makanan Laut di Senibong)

Kecur tak... hehehe
Menu kat sini pun kira pelbagai jugak la.. siakap 3 rasa, masam manis, masak lemak cili api, kailan goreng, kangkung belacan, siput gonggong, ketam goreng tepung dan macam macam lagi la.. 

Kalau yang minat makan yang pelik pelik, macam belangkas ke, siput gong gong ke, daging kuzi ke.. boleh la try.. jenis masakan, kita yang yang pilih sendiri.. contohnya, kita nak siput gong gong masak lemak, so diaorang akan masakkan untuk kita la..

bab harga mmg murah (bukan kira berpatutan lagi.. mmg murah..) bagi foodhunter macam kami sekeluarga nie.. paling best adalah sedap dan banyak.. haha.. maksud saya, kat sini, diaorang tak lokek bahan masakan dan kuantiti pun boleh tahan banyak... 

kenapa??? kecur ehhh.. ahaha.. saya pun kecur jugak.. hehe

so, sapa yang berkunjung ke Desaru, boleh la singgah kat sini... 

Next posting saya akan ceritakan pulak tentang fenomena malam kalau kat Restoren En Bujang nie... 

Kalau rasa teringin nak jalan ke sini, tetiba sesat la pulak, apa susah susah.. call je kami.. +60127437779 - Shafie