Wednesday, 11 March 2015

Melancong Ke Bandung Indonesia : 3 hari 2 malam yang menyeronokkan.. (Bhgn 7 - akhir)

Dari [bahagian 6]

Salam.. Setelah penat seharian jalan jalan sekitar Bandung semalam, hari ni adalah hari terakhir di sini.. Dalam mana mana pakej percutian, hari terakhir dipanggil FREE and EASY. So hari ketiga nie pagi pagi lagi kami dah bangun... planning kami adalah untuk melawat (jalan kaki) sekitar Bandung.. Tapi tak la sampai jalan jauh jauh.. just dekat dekat je.. then disamping tu, kami nak pergi shopping kek cokolet yang paling ngetop kat sini... 

So, dalam kul 7 am kami memulakan langkah untuk jalan jalan sekitar Bandung.. dalam lingkungan 2km radius dari tempat  penginapan kami... almaklum je la kan.. nama pun kawasan pergunungan / pinggir gunung, udara pagi kat sini memang fresh... kami sempat la melawat satu tempat nie.. pasar jual burung.. mungkin ramai yang tak tahu kewujudan tempat nie.. dan tak ada pun dalam google.. just jalan jalan lalu terjumpa.. kat sini ramai jugak penjual yang menjual pelbagai sepesis burung.. harga semua juta juta (rupia)... 

 Dalam kul 10 am mcam tu, transport dah sedia menunggu kami di hotel.. so kami check out sekali dan terus menuju tempat orang gila makan shopping... kalau kat Bandung nie, paling ngetop ialah brownies Amanda.. ada orang kata rasanya sedap, ada orang kata harganya murah.. dan macam macam lagi la alasan yang cik kak kita bagi untuk membolehkan dia g kedai kek tu dan shopping kat sana... 


Actually dia nie ada banyak branch.. merata seluruh indonesia nie.. antara kek yang paling popular dikalangan orang malaysia adalah brownies, yang kukus ada yang masuk oven ada..macam macam la.. pilih, bayar dan bawa.. tapi rasanya mmg sedap pun.. AWAS.... jangan sampai tertipu.. kat jalan jalan sekitar bandung, ramai jugak bibik / mbak mbak yang jual benda yang sama jugak.. tapi tak sure la ori atau tak.. kalau nak sure yang ori, datang terus je kat sana..

Flight kami ke Senai adalah jam 1 pm macam tu.. so kul 1130 am kami dah ada kat area airport.. takut jugak kalau tertinggal flight... tak pasal pasal kena duduk indon sehari dua.. haha.. 

Ok kalau ada yang teringin ke Bandung.. sekarang banyak service provider yang kesana.. skalau dari JB dan KLIA, Airasia ada menyediakan perkhidmatan nie.. kalau dari senai nie, seminggu 3 kali iaitu hari selasa khamis dan sabtu.. harga tiket biasa la kan.. kadang murah kadang mahal...kalau kena nasib baik, mungkin akan dapat tiket serendah rm40 sehala.. kalau tak kena harinya, mungkin cecah 200 sehala..

Kami di Accurate Travel Sdn Bhd ada menyediakan ground travel arrangement.. serendah RM350 seorang.. siap dengan pengangkutan, driver, tempat penginapan, dan sarapan pagi... kalau nak kami sediakan dengan tiket penerbangan pun boleh.. terpulang pada anda.. 

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi +60127437779 Bapak Shafie