Sunday, 24 May 2015

Melancong Ke Kuching Sarawak : Apa Cerita Kat Sinun (Bhgn 7)

Dari [bahagian 6]


Semalam seharian kami berjalan.. kalau tak silap, lepas makan malam, terus kami terlelap.. semua kepenatan.. hari ni adalah hari terkahir kami di Kuching.. Flight balik kami ke Senai adalah jam 950pm. So kami kena ada kat airport 1 jam sebelum tu.. 

Ok, hari mau kemana... saya bagi tau tourist guide supaya menjemput kami pada jam 10am.. Pagi tu kami layan anak anak yang suka mandi kolam.. bagi diaorang penat sikit.. hehe.. dan lepas mandi kolam, kami pun tunggu di lobi hotel sementara menunggu tourist guide kami sampai.. 

Planning kami hari nie, pagi nak melawat Muzium Islam Sarawak, Muzium Kucing, dan pusing pusing area Kuching je.. semalam hantar baju kat dobi, kalau hari ni lupa nak ambil, jadi satu kali keja pulak nak kena datang balik haha.. so, baju di dobi jangan dilupa...

Destinasi pertama kami adalah Muzium Islam Sarawak. Lokasinya adalah di Jalan P Ramlee, Kuching Sarawak.. Actually muzium ini dulunya adalah sebuah sebuah sekolah agama atau pun madrasah. Kat sini, dibahagikan kepada beberapa section. Kalau ikut apa yang saya nampak, section disini dibahagikan mengikut sejarah perkembangan islam, terutmanya di Sarawak.. Dari zaman dahulu, hinggalah sekarang.. bila masuk muzium nie, actually banyak membuka kejahilan kita.. sebabnya, banyak benda yang kita tak tahu, kita akan dapat tahu bila datang muzium nie.. 

Selain tu.. kalau datang muzium nie, bagus untuk pengetahuan kita dan anak anak.. ajar mereka mengenai sejarah.. biar diaorang tak lupa asal usul.. 

Terasa jugak haus bila jalan jalan dalam muzium nie. Lagi pulak, anak yang kecik nie, kadang kadang lenguh kakinya, dan dia mintak dukung.. nasib baik ibunya tak lenguh kaki.. hihi. Kalau pihak muzium dapat sedaiakan vending machine kat area muzium memang bagus la.. memang la vending machine tu suatu yang moden, tapi untuk keselesaan pengunjung apa salahnya ye tak.. 

Saya berusia 36 tahun 8 bulan masa menulis artikel nie.. nak kata tua la tua sangat.. nak kata muda jauh sekali... tapi, saya nak sarankan ibubapa yang sebaya saya, supaya bawak anak anak jalan jalan ke muzium atau tempat tempat sejarah yang ada kat Malaysia nie.. sayang jadi generasi pada hari, sebab kurang pengetahuan sejarah.. kalau tak banyak, sikit pun ok jugak kan.. 

Masa kami di muzium tu, cuma kami sekeluarga je yang ada. Walaupun pihak muzium tak kenakan apa apa bayaran untuk masuk kisini. Haah PERCUMA.. Jom ramai ramai kita ke muzium.. ok tak?

Selepas 2 jam kami di Muzium Islam Sarawak, destinasi kami seterusnya adalah Muzium Kuching.Actually Muzium Kucing nie terletak sama bangunan Dewan Bandaraya Kuching.. DBKU. Lokasi? Kat Bukit Siol.. haah memang namanya Bukit Siol.. Kalau orang Johor kan selalu sebut siol, siot dan yang seumpamanya.. rupanya perkataan tu berasal dari SARAWAK.. ekkk

Bangunan DBKU nie actually besar jugak.. Beberapa tingkat la jugak.. menempatkan pusat pentadbiran pihak berkuasa tempatan Kuching, ada dewan dan muzium ni sendiri.. Kebetulan masa kami berkunjung ke muzium nie, dewan yang saya bagi tau tadi digunakan oleh orang lain.. percaya atau tak, kumpulan HyperX pun ada masa tu.. anak saya yang no 2 perasan penyanyi kumpulan tu, Roni sedang besembang di tangga.. tapi tak kan kitaorang nak acah acah jakun pulak kan.. so kami buat bodo je la.. huhu

Dalam muzium nie, segalanya tentang kucing.. dari A sampai Z.. ada kedai menjual cenderahati yang berbentuk kucing, ada pameran kucing, ada sejarah kucing, ada koleksi peribadi berbentuk kucing dan macam macam ada kat sini.. Kalau datang sini, anak anak memang suka la.. apa taknya, mereka dapat melihat pelbagai spesis kucing yang ada kat sini.. selain tu ada interactive game, pun berkaitan dengan kucing jugak... 

Pemandangan dari atas Bukit Siol memang memukau.. memang cantik.. tapi sebab camera yang kami gunakan just menggunakan hp je, so gambarnya blur blur la sikit .. mintak ampun ya.. 

Setelah penat mengunjungi dua muzium nie, kami mengambil keputusan untuk balik ke hotel bagi menyelesaikan beberapa isu berbangkit terutama sekali baju di dobi.. hehe.. 

Lepas lunch di Hot Spot Food Court, kami ke dobi untuk mengambil baju yang semalam kami hantar.. Agak susah jugak sebenarnya untuk mendapatkan khidmat dobi di kawasan Kuching nie.. mungkin sebab ianya merupakan bandar besar yang kurang penduduk yang stay di kawasan ini atau kami yang tak jumpa dobi berhampiran. Penyudahnya, kami terpaksa menghantar dobi agak jauh dari tempat menginap. 

Kami checkout awak lewat, Lebih kurang jam 5 petang macam tu.. kalau checkout awal sangat pun tak best jugak, nanti kena mengangkut beg yang berat berat tu pulak kan.. dan selepas semuanya selesai, kami bergegas ke Kuching International Airports. Kira awal jugak la sampai airport. Tak apa la, dari tertinggal flight, lagi naya nanti... 

Sementara menunggu flight, kami sempat makan mengisi perut kami anak beranak dan solat maghrib di airport. 

Emm tu je kot nak tulis.. kalau ada sesapa nak g Kuching, kami sedia berkongsi apa yang kami tau. Selain boleh membaca apa yang saya telah taipkan, kalau nak call pun boleh.. 0127437779, kalau nak email pun boleh.. shafie.accurate.travel@gmail.com.. sama sama kita berkongsi apa yang kita tahu.. orang kata, kalau kita ada duit seringgit, dan kita kongsi ngan orang lain, bahagian kita mengecil.. tapi kalau ilmu, kita ada satu ilmu, dan kita kongsi ngan orang lain, bahagian kita tak mengecil atau mengurang pun.. dan orang yang dapat ilmu tu, pun dapat apa yang kita ada... adios.. 




Saturday, 23 May 2015

Melancong ke Kuching Sarawak : Apa Cerita Kat Sinun (Bhgn 6)

Sambungan [bahagian 5]
Ok sambung balik cerita misteri masa kami naik boat dari seberang.. Actually masa kami sampai penambang tu, kami nampak ramai orang yang berjalan ke arah penambang, membawa beg plastik yang berisi kotak.. dari gerak geri mereka nie, kotak tu nampak macam berat la jugak.. Bukan sorang dua yang bawak benda yang sama, tapi ramai.. 

Atas rasa ingin tahu kami, saya bertanya pada seorang yang berniaga di kawasan penambang tersebut.. berikut adalah perbualan antara saya dan Maimunah (bukan nama sebenar)

Saya : Nak tanya sikit boleh tanya saya sambil membelek belek jualan Maimunah.. 
Maimunah : Ya encik, nak beli apa.. dengan slang Sarawak dia menjawab
Saya : Saya tengok ramai orang awak kotak dari arah sana tu, diaorang bawak apa ekk .. saya bertanya lagi, dengan menggunakan bahasa Johor, konon nak tunjuk yang kita ni pelancong Johor la.. hehe
Maimunah : Ha.. kalau encik nak tahu, encik kena jalan ke arah sana, dan belakang kedai tu ada satu lagi kedai.. kat sana encik boleh beli kek lapis Dayang Salhah... sambil dia memuncungkan bibirnya menunjukkan kepada kami satu arah ..
Saya : O ok .. terima kasih ya.. 

Oooo baru saya tahu.. yang diaorang nie bawak berkotak kotak tu rupanya, kek lapis.. tapi iye ke, sampai berkotak macam tu.. besar sangat ke kek lapisnya.. hehe

Kami sekeluarga pun berjalan mengikut arah yang ditunjukan tadi..selepas melalui lorong kecil antara rumah rumah dan kedai, kami pun menjumpai tempat yang memang kami ingin tuju tadi.. Kedai Kek Lapis dayang Salhah.. Nampak biasa je kedainya.. tapi ramai gila orang yang datang.. 

Kat sini memang ada pelbagai jenis kek lapis la.. cakap je kek lapis perisa apa.. dari perisa yang biasa kita boleh dapati di Tesco berhampiran rumah anda, hinggalah perisa yang memang tak pernah terfikir pun selama nie.. Antara perisanya adalah, coletat, pandan, cengkih, milo, tradisional, dan macam macam la.. sebelum beli tu, kita boleh rasa dulu la.. dia ada sediakan bekas kek lapis yang diaorang dah potong kecik kecik untuk kita rasa dulu.. 

Pegi sini memang satu kesilapan besar bagi saya.. apa taknya.. wife saya dan saya sendiri rambang tekak dibuatnya.. semua kek yang kami rasa memang sedap rasanya.. penghabisnya.. semua jenis la kami beli.. hahaha.. hampeh betul orang yang buat resepi kek lapis nie.. Kalau beli banyak siap diaorang bagi diskaun lagi tau.. hehe.. 

Penyudanya, kami dah macam orang yang kami nampak sebelum nie.. bawak beg plastic berisi kotak penuh dengan kek lapis Dayang Salhah... 

Selepas bershopping kek lapis, kami terus balik ke hotel menaiki perkhidmatan boat yang telah disediakan.. dalam boat tu, ramai la jugak mereka mereka yang seperangai dengan kami.. kesian pakcik boat tu, sepatutnya boat tu boleh muat dalam 12 orang, tapi dek semua orang bawak extra luggage, cuma boleh muat 6 orang je la... emmm.. nanti lain kali kalau datang sini lagi, mungkin diaorang dah naikkan harga tambang boat nie.. hehe


Monday, 18 May 2015

Melancong Ke Kuching Sarawak : Apa Cerita Kat Sinun (Bhgn 5)

Sambungan dari [bahagian 4]

Petang tu, saya cakap dengan driver, tak perlu ambil malam nie, sebab tak larat.. haha.. biasa la kan.. masalah orang yang bersaiz xxl nie.. sakit lutut la, sakit tapak kaki la.. so, bila siang jalan lebih sikit, mula la semua sendi sendi sakit... rasanya kalau berjalan lagi malam nie, confirm, esok pagi kena cari tukang urut berdaftar untuk urut kaki kitaorang nie.. 

Time macam nie, kalau dalam bidang pelancongan, dipanggil Free and easy.. atau dalam bahasa minang, di panggil acara bebas.. hehe.. tujuannya nak bagi pelancong rileks.. dan santai.. kalau ikut pengalaman saya la kan, kalau ibu bapa yang bawak anak anak jalan, selalunya mereka tak abiskan ikut schedule. Kalau yang muda muda nie, ngan yang jalan tak bawak anak, memang tak larat driver dan tourist guide dibuatnya.. ada sekali dulu, tak ingat masa melancong kemana, tourist guide tu sampai terlelap lelap dibuatnya, melayankan kerenah tourist..


Malam tu lepas mandi, kami pergi ke tempat makan. Kalau ikut suggestion dari member member yang dah pernah sampai ke Kuching nie, ada dua tempat yang agak popular la.. pertama adalah RJ Ayam Penyet & Kopitiam dan yang kedua, Top Spot Food Court..

Actually, ada banyak tempat makan kat sini, just pilih je.. yang penting, kalau kita g tempat orang, kita kena rasa makanan tempatan.. baru la Sarawak katanya kan.. 

Kat RJ nie, masakan yang orang selalu order adalah ayam penyet biasa dan ikan penyet.. apa yang best kat sini, kepantasan mereka menghantar menu yang kita order.. rasanya duduk tak sampai 5 minit, makanan dah sampai, walaupun masa tu orang memang penuh la.. dah nama pun tempat popular.. hehe


Kat Sarawak, kalau kita perhatikan, diaorang kalau buat sup, colornya hitam!!! haah memang betul pun.. colornya hitam.. kalau ikut rasa, diaorang campurkan dengan sos soya (kicap soya) bagi colornya jadi macam tu.. tapi, lom sempat tanya lagi ngan makcik yang masak sup tu.. kot kebetulan masa dia masak tu hangus ke kan, sekali kita pulak gatal mulut tanya, apasal sup color hitam, mau hitam pipi dek kena pelempang ngan belakang periuk.. hahaha

Makanan kat MJ ni saya bagi 4* kejora.. daripada 5 bintang... kalau datang Kuching, boleh datang sini.. kalau jalan kaki dari Grand Margherita nie lebih kurang 45 minit macam tu la.. mungkin kalau tak sakit kaki, 2 minit dah sampai hahahaha.. punya la ekk 

Sebab diaorang antar makan cepat sangat dan kami nampak beberapa orang yang sedang menunggu nak duduk, kami pun cepat cepat chau dari situ.. bagi laluan pada orang yang dah lapar.. kita yang dah kenyang nie kira settle la.. 

Dalam perjalanan balik tu, ada beberapa arca berbentuk tulisan LOVE.. so, sapa sapa nak letak mangga, dan kuncikan kat arca tu sangat digalakkan.. tapi tak tau ekk mana nak beli mangga.. mungkin masa kami lalu tu waktu malam kan, so tak ada la kedai jual mangga yang bukak... kalau siang, mungkin ramai kot yang jual mangga.. atau mangga kena bawak sendiri dari Johor. Sori, kurang pasti.. dan sebab susah nak cari mangga, so tak ramai la yang letak mangga kat perkataan tu.. hehe



Ni cadangan je la.. kalau kat sebelum perkataan tu ada satu stall yang menjual pelbagai bentuk mangga, ianya suatu perniagaan yang mempunyai prospek yang menguntungkan.. ekk..

(Saya nak salahkan orang MJ yang bagi makanan tu cepat sekali lagi). Sebab diaorang bagi makanan cepat sangat, kami pun mempunyai masa yang agak panjang lagi untuk jalan jalan.. dan kami pun ambil keputusan untuk menyeberang Sungai Sarawak. Beberapa hari ni, just nampak ada dua tempat makan kat seberang sungai, tapi tak tau apa apa kat sana sebenarnya.. 

So, untuk menyeberang, kita diberi dua pilihan.. pertama kita boleh berenang menyeberangi sungai tersebut dan yang kedua, ada perkhidmatan sampan / boat yang kita boleh gunakan.. biasanya pilihan pertama tu yang ada yang nak guna pun.. (acah acah best la tu... hehe). Perkhidmatan penambang (kalau ikut orang Pagoh) yang terdapat di sini beroperasi dari jam 6 pagi hingga 11 malam. Tapi pakcik boat /boatman tu cakap, selagi ada pelangga, dia sedia berkhidmat.. Tambangnya pun murah je.. memang mampu la semua rakyat Malaysia.. dan GST FREE ok.. 


Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 minit macam tu.. kejap je.. lom sempat menguap dah sampai.. Orang yang paling suka bila naik boat penambang nie adalah anak anak la.. iye la kan.. mereka mana la pernah naik boat macam nie.. (bukan je anak anak tak pernah naik, maknya pun sama huhu) 



Dari jauh memang nampak meriah kat seberang sana tu.. bila sampai jeti, nampak masing masing menjinjing kotak.. besar besar tu kotaknya.. apa yang diaorang bawak? Misteri nie.. sebab ramai sangat yang bawak kotak yang seumpamanya... 

Jom kita siasat pada posting yang akan datang.. hehehe.. sabar.. 

ke [bahagian 6]

Friday, 8 May 2015

Melancong Ke Kuching Sarawak : Apa Cerita Kat Sinun (Bhgn 4)

Sambungan dari [bahagian 3]

Pengalaman bawak masuk kedalam hutan, walaupun tak sejauh mana memang memberikan satu pengalaman yang baru kepada anak anak. Selama nie memang diaorang tak pernah masuk kebun, jauh sekali kedalam hutan.. so dapat la mereka gigitan nyamuk, dengar bunyi cenkerik, burung dan lain lain.. 

Bila datang ke Semenggoh Wildlife nie, tujuan utamanya adalah nak tengok orang utan secara life.. Perjalanan dari tempat berkumpul ke tempat orang utan makan nie, mengambil masa lebih kurang 10 minit. Berpeluh peluh jugak la kan.. kena pulak masa tu panas terik.. Bila dah berpeluh tu, mula la mengeluarkan haruman yang pelbagai.. pada masa lawatan kami, terdapat jugak group lain yang join.. so saya anggarkan dalam 50 orang yang sama sama jakun nak tengok orang utan.. 

Bila sampai di tempat yang dijanjikan tu, rupa rupanya kat dalam tu ada tempat umpama stage. So, kitaorang duduk di bahagian penonton dan menunggu ranger memangil orang utan datang untuk makan.. lama jugak diaorang panggil.. dan kami diarahkan untuk senyap, takut takut orang utan tak nak datang pulak nanti bila dengar orang bising bising. 

Dalam 20 minit lepas gang gang ranjer yang berpengalaman nie memanggil orang utan ni, ada seekor orang utan yang datang.. dan diikuti oleh dua ekor orang utan yang lain.. dari arah yang berlainan.. 


Hari tu, memang kami bebetul bertuah sebab dapat melihat secara life orang utan nie makan. Memang sangat menujakan.. 

Berikut adalah beberapa gambar yang sempat kami rakamkan.. just to share keseronokan semasa di Semenggoh Wildlife. 


Setelah puas melihat orang utan beraksi, kami bersama sama tourist guide, beredar. 

Destinasi kami seterusnya adalah balik hotel.. hehe.. sepatutnya kami menaiki river cruise. Sebab masing masing kepenatan, kami mengambil keputusan untuk balik kehotel. Acara malam ini adalah just makan makan je..

ke [bahagian 5]