Friday, 8 May 2015

Melancong Ke Kuching Sarawak : Apa Cerita Kat Sinun (Bhgn 4)

Sambungan dari [bahagian 3]

Pengalaman bawak masuk kedalam hutan, walaupun tak sejauh mana memang memberikan satu pengalaman yang baru kepada anak anak. Selama nie memang diaorang tak pernah masuk kebun, jauh sekali kedalam hutan.. so dapat la mereka gigitan nyamuk, dengar bunyi cenkerik, burung dan lain lain.. 

Bila datang ke Semenggoh Wildlife nie, tujuan utamanya adalah nak tengok orang utan secara life.. Perjalanan dari tempat berkumpul ke tempat orang utan makan nie, mengambil masa lebih kurang 10 minit. Berpeluh peluh jugak la kan.. kena pulak masa tu panas terik.. Bila dah berpeluh tu, mula la mengeluarkan haruman yang pelbagai.. pada masa lawatan kami, terdapat jugak group lain yang join.. so saya anggarkan dalam 50 orang yang sama sama jakun nak tengok orang utan.. 

Bila sampai di tempat yang dijanjikan tu, rupa rupanya kat dalam tu ada tempat umpama stage. So, kitaorang duduk di bahagian penonton dan menunggu ranger memangil orang utan datang untuk makan.. lama jugak diaorang panggil.. dan kami diarahkan untuk senyap, takut takut orang utan tak nak datang pulak nanti bila dengar orang bising bising. 

Dalam 20 minit lepas gang gang ranjer yang berpengalaman nie memanggil orang utan ni, ada seekor orang utan yang datang.. dan diikuti oleh dua ekor orang utan yang lain.. dari arah yang berlainan.. 


Hari tu, memang kami bebetul bertuah sebab dapat melihat secara life orang utan nie makan. Memang sangat menujakan.. 

Berikut adalah beberapa gambar yang sempat kami rakamkan.. just to share keseronokan semasa di Semenggoh Wildlife. 


Setelah puas melihat orang utan beraksi, kami bersama sama tourist guide, beredar. 

Destinasi kami seterusnya adalah balik hotel.. hehe.. sepatutnya kami menaiki river cruise. Sebab masing masing kepenatan, kami mengambil keputusan untuk balik kehotel. Acara malam ini adalah just makan makan je..

ke [bahagian 5]