Sunday, 24 May 2015

Melancong Ke Kuching Sarawak : Apa Cerita Kat Sinun (Bhgn 7)

Dari [bahagian 6]


Semalam seharian kami berjalan.. kalau tak silap, lepas makan malam, terus kami terlelap.. semua kepenatan.. hari ni adalah hari terkahir kami di Kuching.. Flight balik kami ke Senai adalah jam 950pm. So kami kena ada kat airport 1 jam sebelum tu.. 

Ok, hari mau kemana... saya bagi tau tourist guide supaya menjemput kami pada jam 10am.. Pagi tu kami layan anak anak yang suka mandi kolam.. bagi diaorang penat sikit.. hehe.. dan lepas mandi kolam, kami pun tunggu di lobi hotel sementara menunggu tourist guide kami sampai.. 

Planning kami hari nie, pagi nak melawat Muzium Islam Sarawak, Muzium Kucing, dan pusing pusing area Kuching je.. semalam hantar baju kat dobi, kalau hari ni lupa nak ambil, jadi satu kali keja pulak nak kena datang balik haha.. so, baju di dobi jangan dilupa...

Destinasi pertama kami adalah Muzium Islam Sarawak. Lokasinya adalah di Jalan P Ramlee, Kuching Sarawak.. Actually muzium ini dulunya adalah sebuah sebuah sekolah agama atau pun madrasah. Kat sini, dibahagikan kepada beberapa section. Kalau ikut apa yang saya nampak, section disini dibahagikan mengikut sejarah perkembangan islam, terutmanya di Sarawak.. Dari zaman dahulu, hinggalah sekarang.. bila masuk muzium nie, actually banyak membuka kejahilan kita.. sebabnya, banyak benda yang kita tak tahu, kita akan dapat tahu bila datang muzium nie.. 

Selain tu.. kalau datang muzium nie, bagus untuk pengetahuan kita dan anak anak.. ajar mereka mengenai sejarah.. biar diaorang tak lupa asal usul.. 

Terasa jugak haus bila jalan jalan dalam muzium nie. Lagi pulak, anak yang kecik nie, kadang kadang lenguh kakinya, dan dia mintak dukung.. nasib baik ibunya tak lenguh kaki.. hihi. Kalau pihak muzium dapat sedaiakan vending machine kat area muzium memang bagus la.. memang la vending machine tu suatu yang moden, tapi untuk keselesaan pengunjung apa salahnya ye tak.. 

Saya berusia 36 tahun 8 bulan masa menulis artikel nie.. nak kata tua la tua sangat.. nak kata muda jauh sekali... tapi, saya nak sarankan ibubapa yang sebaya saya, supaya bawak anak anak jalan jalan ke muzium atau tempat tempat sejarah yang ada kat Malaysia nie.. sayang jadi generasi pada hari, sebab kurang pengetahuan sejarah.. kalau tak banyak, sikit pun ok jugak kan.. 

Masa kami di muzium tu, cuma kami sekeluarga je yang ada. Walaupun pihak muzium tak kenakan apa apa bayaran untuk masuk kisini. Haah PERCUMA.. Jom ramai ramai kita ke muzium.. ok tak?

Selepas 2 jam kami di Muzium Islam Sarawak, destinasi kami seterusnya adalah Muzium Kuching.Actually Muzium Kucing nie terletak sama bangunan Dewan Bandaraya Kuching.. DBKU. Lokasi? Kat Bukit Siol.. haah memang namanya Bukit Siol.. Kalau orang Johor kan selalu sebut siol, siot dan yang seumpamanya.. rupanya perkataan tu berasal dari SARAWAK.. ekkk

Bangunan DBKU nie actually besar jugak.. Beberapa tingkat la jugak.. menempatkan pusat pentadbiran pihak berkuasa tempatan Kuching, ada dewan dan muzium ni sendiri.. Kebetulan masa kami berkunjung ke muzium nie, dewan yang saya bagi tau tadi digunakan oleh orang lain.. percaya atau tak, kumpulan HyperX pun ada masa tu.. anak saya yang no 2 perasan penyanyi kumpulan tu, Roni sedang besembang di tangga.. tapi tak kan kitaorang nak acah acah jakun pulak kan.. so kami buat bodo je la.. huhu

Dalam muzium nie, segalanya tentang kucing.. dari A sampai Z.. ada kedai menjual cenderahati yang berbentuk kucing, ada pameran kucing, ada sejarah kucing, ada koleksi peribadi berbentuk kucing dan macam macam ada kat sini.. Kalau datang sini, anak anak memang suka la.. apa taknya, mereka dapat melihat pelbagai spesis kucing yang ada kat sini.. selain tu ada interactive game, pun berkaitan dengan kucing jugak... 

Pemandangan dari atas Bukit Siol memang memukau.. memang cantik.. tapi sebab camera yang kami gunakan just menggunakan hp je, so gambarnya blur blur la sikit .. mintak ampun ya.. 

Setelah penat mengunjungi dua muzium nie, kami mengambil keputusan untuk balik ke hotel bagi menyelesaikan beberapa isu berbangkit terutama sekali baju di dobi.. hehe.. 

Lepas lunch di Hot Spot Food Court, kami ke dobi untuk mengambil baju yang semalam kami hantar.. Agak susah jugak sebenarnya untuk mendapatkan khidmat dobi di kawasan Kuching nie.. mungkin sebab ianya merupakan bandar besar yang kurang penduduk yang stay di kawasan ini atau kami yang tak jumpa dobi berhampiran. Penyudahnya, kami terpaksa menghantar dobi agak jauh dari tempat menginap. 

Kami checkout awak lewat, Lebih kurang jam 5 petang macam tu.. kalau checkout awal sangat pun tak best jugak, nanti kena mengangkut beg yang berat berat tu pulak kan.. dan selepas semuanya selesai, kami bergegas ke Kuching International Airports. Kira awal jugak la sampai airport. Tak apa la, dari tertinggal flight, lagi naya nanti... 

Sementara menunggu flight, kami sempat makan mengisi perut kami anak beranak dan solat maghrib di airport. 

Emm tu je kot nak tulis.. kalau ada sesapa nak g Kuching, kami sedia berkongsi apa yang kami tau. Selain boleh membaca apa yang saya telah taipkan, kalau nak call pun boleh.. 0127437779, kalau nak email pun boleh.. shafie.accurate.travel@gmail.com.. sama sama kita berkongsi apa yang kita tahu.. orang kata, kalau kita ada duit seringgit, dan kita kongsi ngan orang lain, bahagian kita mengecil.. tapi kalau ilmu, kita ada satu ilmu, dan kita kongsi ngan orang lain, bahagian kita tak mengecil atau mengurang pun.. dan orang yang dapat ilmu tu, pun dapat apa yang kita ada... adios..